neljapäev, 30. oktoober 2014

Etruskide kunst


  • Etruskid olid Vana-Itaalia salapärase päritoluga rahvas. Nende õitseng algas 8.saj eKr ja langus 474.a eKr , kui nende kultuur langes, siis nad sulandusid lihtsalt Rooma ühiskonda. (http://et.wikipedia.org/wiki/Etruskid)
  • Legend kapitooliumi emahundist:Roomlaste esiisaks peetakse legendi järgi Trooja sangarit Aeneast, kes olevat saabunud pärast Trooja langemist Itaaliasse. Tema poeg rajas Alba Longa linna, kus sündisid kaksikud, jumal Marsi ja kuningatütre Rea Silvia pojad. Sel ajal oli aga võimul Amulius, kes oli troonilt kukutanud oma venna Numitori, seadusliku kuninga, ja tapnud tema pojad. Amulius hakkas kartma oma võimu pärast ja laskis heita vennatütre kaksikud Tiberi jõkke. Veevool kandis kaksikud kaldale ja nende kisa peale jooksis kohale emahunt. Hunt ei teinud lastele viga ja hakkas neid hoopis oma piimaga toitma. Pärast märkasid kaksikuid karjused ja üks neist võttis lapsed kasvatada. Ta pani neile nimeks Romulus ja Remus. Vennad kasvasid tugevateks ja julgeteks sõdalasteks. Nad tapsid Amuliuse ja seadsid uuesti võimule oma vanaisa Numitori. Vennad ei tahtnud jääda Alba Longasse ja asutasid uue linna sellesse kohta, kust karjused olid neid leidnud. Linna rajamisel Palatinuse künkale tekkis nende vahel tüli, kui Remus hüppas pilkeks üle Romuluse vastehitatud linnamüüri. Romulus tappis Remuse ja lõpetas ehituse üksi. Tema järgi saanudki Rooma oma nime (ladina keeles Roma).  (http://www.horisont.ee/node/858 ; www.pelgulinna.tln.edu.ee/pelgukool/kuajalugu/Rooma.ppt - otse kopeering)


    Kapitoolumi emahunt.
(www.pelgulinna.tln.edu.ee/pelgukool/kuajalugu/Rooma.ppt)

  • Nekropol - tähendab surnute linna. Etruskidega on need seotud selle poolest, et ainsad säilinud arhitektuurimälestised Etruskide ajast ongi just nimelt need surnute linnad. Nekrpolid asuvad peamiselt Toscanas , Lazios ja Umbrias. (vihik + http://et.wikipedia.org/wiki/Nekropol)
  • Etruski kuppelhauad moodustavad suuri nekropole. Hauakambrid sisustatud sarnaselt elutubadega.Hauakambrite seintel on kujutatud hulgaliselt tarbeesemeid. Seinad on kaunistatud freskodega - kujutatakse tasapinnaliselt,figuurid üldistatud, kuid liikuvad. Freskodel kujutatakse elavalt ja humoorikalt rõõmsaid ja huvitavaid inimesi,loomi jne. Palju pidustusi, sportmänge. Sarkofaagide kaantel külitavad rõõmsad naeratavad kadunuksed, palju terrakota-skulptuure abielupaaridest. (mitmevärvilised, üldtoon punane) Sarkofaagi allosa kujundatud figuraalsete reljeefidega. (vihik)
  • Etruskid kasutasid skulptuuride tegemisel enamasti terrakotat või pronksi. Tuntuimad skulptuurid : kimäär(elajas kes on pandud kokku lõvist,sokust ja maokujulisest sabast);kapitoolumi emahunt (vihik)
  • Roomlastele olid otseseks eeskujuks etruskide ehitised. Nii etruskide kui ka roomlaste varases arhitektuuris valitses lihtne templitüüp, mille üksikosad meenutasid kreeka templit, kuigi selle proportsioonid olid teistsugused. Hoone asetses kõrgel alusel ja ta viilkatus oli järsem kui kreeka templitel. Hoone ees oli lahtine koda, mida kattev katus toetus hõredalt asetsevatele sammastele.(http://www.miksike.ee/docs/lisa/6klass/7rooma/vana_rooma%20_arhitektuur.htm)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar