laupäev, 29. november 2014

Bütsantsi kunst


52.Kuidas tekkis Bütsants?Kaua kestis Bütsants?
Bütsants tekkis Rooma impeeriumi jagunemisel, hõlmates selle idapoolsema osa. Keisririiki nimetati Bütsantsiks pealinna Konstantinoopoli varasema nime - Byzantion - järgi. Bütsants kestis 4.sajandist kuni aastani 1453.
(http://et.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCtsants)

53.Mis on tsentraalehitis?
Tsentraalehitis - ümmarguse, hulknurkse või kreeka risti kujulise põhiplaaniga ehitis. Paljud Bütsantsi ja Renessanssiaegsed kirikud olid tsentraalehitised.
(http://et.wikipedia.org/wiki/Tsentraalehitis)
54. Mis on kuulsaim Bütsantsi ehitis? Kirjelda!
Haghia Sophia, see on endine ortodoksne basiilika. See ehitati aastail 532 - 537. Suursuguse ja sõnaotseses mõttes suure ruumi saamiseks ühendati kaks erinevat ehitistüüpi - basiilika ja tsentraalehitise - kuppelbasiilikaks. 77m pikkune kesklööv. Hoone konstruktsiooni põhitugedeks on neli võimsat pillarit, millele toetub kuppel. Haghia Sophia on omalaadne ehitis kus Lääne-ja Idaarhitektuur on saavutanud harmoonilise kooskõla. (http://www.hagiasophia.com/ ; http://www.sacred-destinations.com/turkey/istanbul-hagia-sophia)

55.Kes on ikonoklasti ja ikonoduulid?
Ikonoklastid - pildieitajad. 
Ikonoduulid - usulise sisuga piltide pooldajad.
(vihik)
56.Mis on ikoonimaal? Kirjelda!
Kõigepealt tuleks teada, mida tähendab ikoon. 

Ikoon on idakirikus kantav, enamasti puidule maalitud pühapilt, millel on kujutatud enamasti pühakuid. Ikoone austatakse.Ikoonimaal ei taha omapära, vaid otsib tasakaalu etteantud skeemi ja individuaalsuse vahel.Kasutatakse munatemperavärve.Ikoonidel on ka kiri ja spetsiaalsed märgid. Taustad kaetakse enamasti kullaga. 

(http://et.wikipedia.org/wiki/Ikoon#Ikoonimaalimine)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar