pühapäev, 19. aprill 2015

Postimpressionism

(peamiselt enda konspekt; vikipeedia)
1.Millal levis postimpressionism?
Postimpressionism levis 19.saj lõpus ja ta kasvas välja impressionismist.
2.Keda peetakse postimpressionistideks?
Postimpressionistideks peetakse neid maalikunstnike, kes rõhutasid rohkem geomeetrilisi vorme ja kasutasid rohkem ebaloomulike värve. Postimpressionistid ei olnud rahul impressionistlike maalide teemade triviaalsusega ja struktuuri kadumisega, aga neil ei olnud ühist meelt selles, missuguses suunas edasi minna. 
Georges Seurat , Camille Pisarro, Paul Cezanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Henri Rousseau.
3.Mida tahtis Vincent van Gogh oma maalidega väljendada?Kirjelda tema töid!
Vincent van Gogh tahtis oma töödega väljendada oma meeleolu ja hingelist seisukorda erinevate värvide ja värisevate pöörlevate pintslitõmmetega.Väikesed liikuvad, ärevad pintslitõmbed.

 "Tähisöö"

4.Mida tahtis Paul Gauguin oma maalidega väljendada? Mida meeldis talle
maalida?Kirjelda töid!
Gauguini loomingus on valdav stiliseeriv tendents ja dekoratiivsus. Tema käsitlusviis on pinnaline, toonitades tugevasti kontuure; joon on ilmekas, nurgeline ja jõuline. Gauguini tööde tähtsaimaks võluks on värvid, mis on muinasjutuliselt kõlavad, kirjud, eksalteeritud; töödes domineerivad tugevad kontrastid ja dissonantsid; hilisemas loomingus ka eksootiliselt vürtsitatud nüanssid. Gauguini peaeesmärgiks oli see, et maalid lummaks vaatajaid üksnes dekoratiivse – lopsakate ja kõlavate värviühendustega – külje pealt, süüvimata maaliteoste ideelisse poolde. Maalides valitseb harmooniline kompositsioon ning taotletud on mitmesuguste sümbolite eksistentsi, mis eriti tugevalt avalduvad tema hilises loomingus; mitmed kriitikud on nimetanud teda sümbolistiks.
Talle meeldis maalida usulisi teemasid ja üldse teemasid, mille juures ta sai sümboleid välja tuua.
"Kollane jeesus"

5.Mida tahtis Paul Cezann oma maalidega väljendada?

Cézanne'i varased tööd käsitlevad sageli inimesi maastikul. Tal on palju kujutlusvõime abil maalitud pilte suurte, raskete inimfiguuride rühmadest maastikul. Hiljem hakkas teda rohkem huvitama otse natuurist maalimine ja ta arendas pikkamööda välja kerge, õhulise maalimisstiili, mis mõjutas impressioniste tohutult. Sellegipoolest on Cézanne'i küpsetes töödes märgata areng kindla, peaaegu arhitektuurilise maalimisstiili suunas. Kogu elu jooksul püüdis ta välja töötada maailma kõige täpsema kujutamise meetodit maalikunstis. Lõpuks korraldas ta oma ajus kõik, mida ta tajus, ümber lihtsateks vormideks ja värvilisteks laikudeks. Ta soovis ühendada looduse vaatlemist klassikalise maalikunsti kompositsiooni kestvusega.
"Kunstniku isa ajalehte lugemas"

6.Mida uut lõi Henry de Toulouse-Lautrec?

Ta valis oma töödele motiivid, mille poolest on ta tänapäevani tuntud: inimesed tsirkuses, lõbustuskohad, poolilma miljööd. Tema tööd kujutavad Pariisi kabareede, baaride, bordellide elu.
Ta äratas uuesti ellu ka litograafia.
"La Goulue"
"Monsieur Boileau"


7.Mis teemasid maalisid sümbolistid? Nimeta kuulsaim sümbolist!
Sümbolistid maalisid tegelikkust läbi üksikasjade. Tähelepanu pöörati spirituaalsusele ja unenägudele. Sümbolism kunstis oli mõjutatud gooti romaanist ja tumedamast romantismist. Sümbolistide arvates peab kunst püüdma tabada absoluutseid tõdesid, millele pääseb ligi üksnes kaudselt 
Gustave Moreau
"Noor poeet"

8. Missugused nägid välja juugend stiilis kujutava kunsti tööd? Nimeta kuulsaim

juugendi
maalikunstnik!
Juugenstiili kujutava kunsti tööd on väga dekoratiivsed.
Gustav Klimt
"Suudlus"

9.Mida kujutasid oma töödel rahvusromantistid?
Rahvusromantistid kujutasid oma töödel rahva ajalugu ja mütoloogiat. Stiili esiletõus oli seotud rahvusliku eneseteadvuse tärkamisega.


Film impressionismist ja postimpressionismist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar